Contest Klik Dan Like Fan Page

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum :)

smile to the world and make ur heart shining! ok.... entry kali ni, mcm biasa lah, fatin tetap nak join contest2 yg dianjurkn para blogger sebelum memasuki tahun 2012.... pejam celik, makan tidur, jalan berlari, kejap je dh 2012...ok, it's all about this banner ----->


  Photobucket

nak tahu siapa yg anjurkan? click je kt banner tu :)


ok then, based on the rules i have to tag three of other blooger... whose chosen??


mereka2 superb blogger  ^  .  ^ thats why terpilih..huhuhu..
wait a minute, mesti u all nak tahu apa habuan join contest ni kan??? 
meh jenguk SINI...

ok rasanya cukup setakat ini ye.. hehehehehe.... make sure u all da follow rules yg ditetapkan...
apa lagi, bnyk2 doa supaya nama anda terpilih! fatin pun nak la jugak  *  . *

p/s : semut kat rumah ni suka main nyorok2 dlm laptop, agak2 rosak tak laptpo ni lama2 nnti????

Contest My Blog Simple But Cun

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum...

Alhamdulillah... walaupun a little bit busy this month, fatin still dpt follow up bloggerz yg superb n dh anjurkan contest or giveaway, lagi2 nak akhir tahun ni.. memaang superb! so, entry kali ni berkaitan dengan banner ni ye --->



contest ini di anjurkan oleh bloggerz yang baik hati lagi chumel iaitu :


based on the rules given, rasanya da follow everything, mula follow blog, then fanpage and lastlt, letak link entry ni di blog mereka :) ok i'm done follow... hope menang ^ . ^
alamak! nasib baik teringat, fatin belum tag dua org shbt blogger, siapa ye yg fatin nak pilih...aha!
mari kita lihat siapa yg kena....sharing is caring kn :) 
ini dia yg fatin pilih tok join sama contest ni--->


p/s : bulan untuk attend giveaway and contest oleh blogger2 yg berpengalaman :) 



' GIVEAWAY BY LUSCIOUS SKY AND PYZA PYJA '

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum...

Hai everybody..fatin tak mengupdate apa2 buat sementara wktu..letih, kecapek-an..bulan yg betul2 pack, setiap minggu ada je destinasi yg mesti dituju..semalam pulak baru balik temuduga upsi, letih..nk online pun cam malas je..tapi lau surf para2 blogger, memang fun! hahaha.. nak2 kebetulan jumpa giveaway ni --->



hehehehhehee.... menarik minat b'coz yg boleh attend giveaway ni hanya kaum HAWA :) awsome! hehehehe... mcm program tajaan nona pulak..huhuhu, cerita suka suki hal wanita..whops! *stop bumbling fatin!*

ok, giveaway ni dianjurkan oleh mereka yang baik hati lagi dermawan ni -->


menurut rules yg mereka berdua tetapkan, seitap peserta harus menge'tag' 2 orang blogger and make sure dorang tahu...so? siapa fatin nak pilih...ha! ni dia ---->


sebab2 mereka yg saya pilih?? hadiah yang di sediakan pasti menarik minat mereka :) i guess so :) hehe...
lastly, i'm done..

p/s : ujian khas kt uitm itu hari, push up fatin just dpt 39, kt upsi meningkat 52! * wink2!*


"CONTEST BLOG AKU PALING SIMPLE BY AFIFI | NNBO | UDIN"

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum w.b.t.

Hai semua :) anyway, entry kali ni actually fatin try to follow contest yang base on the Post Tiltle there lah.. huhu, impressive b'coz of what, contest ni ada 3 juri, cayalah! dah macam contest kat tv pulak..fatin suke!! haaaa....! nak follow contest ni? tekan kat pic bawah ni ---->


so, fatin rasa2 da ikut step by step rules yg dah ditetapkan oleh tiga juri yang sempoi oleh para juri terhebat kita ini-->



ok i'm done follow, i'm done put up my blog url at u all shoutbox :)
just for enjoying dunia blogger :)

p/s : tak menang pun takpe, janji happy b'coz this is the first time fatin follow contest! waaaahhhhhh :)




Sejarah Bukit Uhud


Bismillahirrahmannirrahim..

Assalamualaikum w.b.t

Ha…jangan lupa jawab salam fatin terlebih dahulu J fatin ikhlas mendoakan kalian * senyum sopan* ok! Entry kali ni nak continue isi kandungan yang ada dalam risalah bersama2 dengan ENTRY INI..

Bukit Uhud

Bukit ini adalah salah sebuah bukit yang terbesar dan terpanjang yang terletak did lm tanah haram Madinah. Letaknya di bhgian utara Madinah iaitu kira2 5km dari pusat Bandar Madinah. Panjang bukit Uhud dari timur ke barat ialah kira2 6km. ketinggiannya dari paras laut ialah sepanjang 1km dan dari muka bumi ialah 450m. *yang mendalami geografi ley tahu la kot J *


ihsan encik google

Sejarah Nama Uhud

Ada pendapat menyatakan bahawa sebab dinamakan Uhud adalah kerana bukit ini bersendirian atau berjauhan dari bukit2 yang lain. Ada juga pendapat menyatakan oleh sebab ketinggiannya.

Keistimewaan Bukit Uhud

Seorang sahabat, Anas r.a. telah menceritakan keistimewaan Bukit Uhud, katanya, “ Aku keluar bersama Rasululluah s.a.w. ke Khaibar, berkhidmat kepada baginda. Setelah pulang menuju ke Madinah, sebaik sahaja ternampak Bukit Uhud, baginda telah bersabda :

Maksudnya : Bukit ini ( Uhud ) mencintai kami dan kami mencintainya.

Kemudian baginda memandang ke arah Madinah dan bersabda :

Maksudnya ; Ya Allah, aku mengharamkan bumi di antara dua batu hitam ( sempadan Madinah ) sebagaimana Nabi Ibrahim mengharamkan Makkah. Ya Allah, berilah keberkatan kepada kami dalam cupak dan gantang mereka.

p/s : saya dah Berjaya lawan fobia saya terhadap motorsikal

Masjid Pertama Yang di Bina


Bismillahirrahmannirrahim..

Assalamualaikum w.b.t

Jangan lupa jawab salam ye sayang2 fatin yang baca entry ni J salam tu satu doa buat kalian “ selamat sejahtera ke atas kamu”… besar pahalanya menjawab salam tau…kita sebagai umat Islam disunatkan memberi salam sesama Muslim, dan wajib juga kita menjawabnya J

Actually, dalam entry ni fatin nak share something about risalah yang my parents got during their Hajj in 2011… ilmu itu jika dikongsi, pasti bermanfaat walaupun just a little J let’s smile, and bukakan hati u all baca entry ni k..

Sejarah Masjid Quba’


ihsan encik google

Masjid Quba’ adalah masjid pertama yg dibina dalam sejarah Islam di mana ia telah diasaskan atas dasar taqwa dan iman yang mantap kepada Allah s.w.t. Pada hari Isnin, 8 Rabiul awal bersamaan 23 September 622 M, Rasulullah s.a.w. tiba diperkampungan Quba’ dlm perjalanan hijrah Baginda bersama Abu Bakar as-Siddiq dari Makkah. Mengikut riwayat, baginda tinggal di Quba’ selama empat hari di penempatan Bani Amru bin auf di rumah Kalthum bin al-Hadm.

Imam Bukhari telah meriwayatkan drpd umar r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. selalu datang ke masjid Quba’ pada setiap hari Sabtu sama ada dengan menaiki unta ataupun berjalan kaki ketika hayat baginda J * Subhanallah!* ada ketikanya Rasulullah s.a.w. pergi pada hari Sini dan Khamis.

Sejarah Nama Quba’

Nama Quba’ diambil daripada nama sebuah telaga yang berhampiran dengan tapak kawasan masjid tersebut. Masjid ini berbentuk segi empat dan pada masa kini luas kawasannya adalah kira2 5035 meter persegi.

p/s : even singkat, namun ia bermanfaat J betapa agungnya kuasa Mu ya Ilahi J

" Kisah Tauladan Zaman Dahulu "

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum.w.b.t...

Nak share satu story yang fatin dapat masa belajar STPM dulu... dari Ustazah Syariah :) Ustazah Noriah Yusuh.. Saya Sayang Ustazah :)

First : suatu hari ada seorang lelaki yang menaiki kuda sambil membawa seuncang emas, berhenti di tepi sungai untuk hilangkan dahaga... selepas minum air sungai itu, si pemuda terlupa bahwa dia tertinggalkan uncang emasnya di tepi sungai itu..

Second : datang pula seorang kanak2 lelaki lalu di kawasan sungai itu dan terjumpa uncang emas itu..maka dia pun mengambil memandangkan tiada sesiapa di situ.. dan berlalu dari situ..

Third : datang pula seorang lelaki tua di sungai itu untuk rehat...

bermulalah ceritanya...

pemuda yang tertinggal uncang emas ini baru perasan bahwa uncang emasnya tiada bersamanya. lantas mengambila keputusan berpatah balik ke sungai itu untuk mengambilnya...maka sesampainya di situ, uncang emasnya telah tiada dan dia menuduh orang tua yang rehat disitu mencurinya.. disebabkan marah, pemuda itu membunuh orang tua itu * kasihan*

ha! tapi ada hikmah disebalik semua2 tu terjadi...

----> dahulunya pemuda tadi pernah mencuri wang dari ayah kanak2 tersebut
----> ketika zaman muda orang tua itu, beliau telah membunuh ayah pemuda tersebut..
----> maka, ketiga2 mereka mendapat balasan yang sewajarnya...

kanak2 itu mendapat harta milik keluarganya semula
pemuda itu dapat membalas pembunuhan ayahnya dahulu
dan orang tua itu menerima balasan bunuh balas bunuh

p/s : segala yang baik datang dari Allah :) cerita ini mungkin tidak dapat dinyatakan detail kerana dah lupa :) nak lebih tepat bolehlah bertanya pada mereka yang berilmu :)


---> Doa Tika Malam Menjelma <---

Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum w.b.t..



Tika malam menjelma
 bayangan semalam menerpa satu persatu 
ligat berputar difikiranku
suasana sepi, sunyi, tenang
tapi jiwa aku meronta sendirian
hati aku menjerit kesakitan
dek penyesalan atas dosa2 semalam
ah! mengapa dulu  begitu mudah 
aku lena dibuai mimpi dunia
yang tidak menjanjikan syurga
yang hanya menjauhkan aku
dari Sang Penciptaku!
aku manusia biasa
aku manusia lemah
aku manusia hina
tapi aku tidak akan semudahnya
membiarkan diri hanyut terus-terusan
lena diulit mimpi
biar diri hidup dicelah2 manusia 
yang hanya mengejar kepuasan diri
dan akhirnya merugikan diri sendiri
hanya penyesalan yang menemani
ketika diri tersedar dari noda2 semalam
Ya Tuhan!
malunya aku pada Mu
malunya aku pada kekasihmu, Muhammad S.A.W
malunya aku pada diri sendiri
malunya aku ketika di padang mahsyar nanti
Sungguh agung kekuasaan Mu
Engkau tetap memberi peluang
membuka pintu taubat
mendengar aduan dan tangisan
biarpun hamba2 Mu ini
melakukan dosa yang amat besar!
Ya Rahman! Ya Rahim!
bukakanlah pintu hati kami
untuk menerima hidayah Mu
lindungilah kami dari kejahatan dunia
hindarilah kami dari kemungkaran
janganlah Engkau pesongkan hati kami
sesudah Engkau tetapkannya 
di jalan yang benar... 
jalan yang menuju Sirotol Mustaqim...
Sesungguhnya aku ingin mati
dalam keadaan...
aku benar2 mencintaiMu...
Mencintai agama Mu Ya Ilahi..

p/s : tadahlah tangan dan mengadulah pada Allah, tidak kira dalam senangmu mahupun dukamu..Dia Maha mendengar lagi Maha Mengasihani... Amiin...



" Full House Theme Song "


Bismillahirrahmanirrahim....

Assalamualaikum w.b.t... haip! jawab salam fatin dulu ye :)

Nampak video bawah ni, tajuk entry pun semua org mesti dah tahu... even cerita ni dah berzaman ketinggalan, tapi pada fatin masih ada sesuatu yang boleh wat fatin rasa mcm ni = . = bila tengok cerita ni..

Ulanglah banyak mana sekalipun, tak kan jemu! serious.... mungkin sesetengah orang berfikir, tak ada faedah pun, bukan cerita orang Islam, bukan cerira yang ada moral pun.. hello! pengarah filem tak akan buat filem tanpa motif tau..mesti ada benda yang nak disampaikan even sesetengah orang just watch this movei just for fun... at least, ending story dapat jugakla kan matlamat cerita yang nak disampaikan..

Bukan nak kata kemaruk cinta, berangan tak sudah, buta cinta or apa2 je, tapi hakikatnya cerita ni memang mampu wat sesiapa yang tengok, menangis and rasa macam kita pulak yang melakonkan watak tu.. * emosi sungguh* hehehehe... apa pun, movie ni memang superb!






p/s : Cinta itu mahal takrifannya.... yang pasti, Cinta Ilahi adalah Cinta yang kekal abadi..

~ Jadilah Pemandu Berhemah ~

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t. buat semua blogger :)

Ha! perkara pertama... senyum and say "cheese!" ok.... feel good right.. heeheheheh :0 just wanna make sure u all happy baca entry ni..

Anyway, entry kali ni nak story apa yang dh fatin lalui sepanjang ambil lesen motorkar (kreta) motorsikal (motor)...hehehe... it's all about this logo ---->



actually baru je beberapa hari, whops! baru semalam ( Khamis, 22 Disember 2011 ) test JPJ..hahaha, rasa nak gelak, menangis, geram semua ada.. tapi first of all, Thank you Allah :)

Nak tahu fatin lulus ke tak??? Alhamdulillah motor lulus dengan jayanya, kereta pulak?? ni yang ada problem sikit..*marah dgn diri sendiri* boleh pulak da ready nak naik bukit, ikut step by step, kereta tu mengundur??!!! mrh sgt2 ni dgn dri sndiri..sbb?? 

everytime latihan before, tak pernah pun mengundur, nak pulak la dia mengundur mase test JPJ, mcm ni muka fatin mase tu ----->


apa2 pun, tetap bersyukur sbb test jalan raya, LULUS! yeah!

poyo kn?? ahahahaha...

apapun, best experience part of my life...

p/s : encik JPJ test motor nak mengurat fatin,* jangan perasanlah!* walhal dia jugak test JPJ kereta tok jalanraya fatin... hahaha, chill lah!



♥ My Second Blog ♥

Bisillahirrahmanirrahim...
 Assalamualaikum w.b.t buat semua blogger yang lalu kat sini :)

 blog kedua dah pun siap mengikut plan yg dah saya rancang... ngeh3~~ boleh la tersenyum lebar smbil bersyukur dlm hati... mane blog yg pertama? in progress nak delete! kenapa??? oh.. sungguh2 mengakui blog itu dipenuhi kenangan yang saya sendiri tak mahu ingat :) let it go..

start with my new life... sampai bila asyik nak hidup dengan kenangan silam kan? hidup mesti diteruskan..yeah! and my principe, tak akan toleh walau apa yang terjadi sekalipun.. so blogger semua, le's smile to the world and shout like this --> " Thank you Allah! " jerit lah sekuat hati u all... lagi nak puas?? jerit 3 kali.. biaq pi la pa orang nak kata, janji kita happy na ♥ ♥ ♥

 p/s : Ya Allah, janganlah Engkau jadikan kami kufur atas nikmat yang telah Engkau berikan... Amiiin...





anyway, thanks a lot my sumber inspirasi ( Miss Lyssa ) tok bersemangat wat 2nd blog ni.. Oh my sweety :)

♥ Tuan Tanah ♥


Menjawab salam itu satu kewajipan bagi orang muslim J

“Seiring waktu berlalu, tangis tawa dinafasku, hitam putih dihidupku, jalan ditakdirku…
Tiada satu tersembunyi, tiada satu yang terlupa, segala apa yang terjadi engkaulah saksinya…”
( Opick feat Amanda )

“ Ku menanti saat sianr mentari, ku menanti cahaya dalam hati, ingin ku gapai bintang yang gemerlapan, agar terang, jiwa yang kegelapan, ingin ku hapus semua rasa mencengkam ini, hanya pada Mu ku meminta, aku pasrah…”
( Farawaheeda )

Membebel lah cik puteri ni mcm mak yong..sudah2…siapa puteri? Cet, perasan je nak jadi puteri..hey! bangu dari fantasimu lah cik fatin, tak akan yang mampu mengubah diri kau menjadi puteri walau kau cantik mana pun, walau kau cerdik manapun, walau kau pandai masak sekalipun, Allah tak pandang kau dari rupa.. tapi Allah pandang hati kau..ingat tu!
Nak tengok mcm mane rupa aku lau berangan? Mcm ni à



Ok stop it! *terjaga dari fantasi yang melekakan*

Nama : Fatin… what a short name lah! Simple what..senang bakal suami nak akad nikah nanti ( ^ . ^ )
Ayah : Jamadi + Ibu : Jamaah à memang ditakdirkan jodoh J namapun hamper sama..
Umur : 20 tahun ( 14 Nov 2011 ) 9 hari  ( 23 Nov 2011 )
Hahahahahahahahahaha J
Asal : pindah randah saje dari dulu, ada la dlm 5 daerah yg berlainan, tp bukan negeri tau!
Kuala SelangoràLadang air Manis (Sabak Bernam) à Parit 1 Timur (Sg Bsr)à Taman Padu Permai (Sg Bsr) à last destinantion! Tanjung Karang mali maaaaaaaa J

Kecik2 punyalah manja, bongsu! Hahahaha… bak kata abag n kakak2 aku *benyek*
Nak tengok hikayat budak budak ni masa kecik??





Inilah kenyataan dan reality si puteri sekarang J





Hahahahahhaa…idoklah..teman nipu jew J nil ah teman yang sekarang….comot! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...