:: Teguran itu Tanda Sayang ::


J Assalamualaikum J

Bismillahirrahmanirrahim…

Dalam meniti kehidupan yang masih panjang, kadangkala kita tidak terlepas dari melakukan kesilapan…  sudah ditetapkan manusia itu ada kekurangan dan ada juga kelebihan… namun tidak semestinya kita menjadikan alasan tidak sempurna itu untuk kita kerap kali mengulangi kesilapan yang sama..

Mungkin ada sesetengah daripada kita menganggap kesilapan yang dilakukan kecil, dan mungkin ada yang cuba berkata dalam hati

“ alah, kali ni sahaja, lepas ni dah tak buat… “

Lama kelamaan tanpa disedari kita sudah pun mengulangi kesilapan itu… tidak kiralah apa sekalipun kesilapan itu, samada kecil mahupun besar…

Kesilapan yang sedikit akan menjadi dosa yang besar jika kita tidak menyedarinya… Ya Allah, liku-liku untuk menuju akhirat Mu sungguh hebat ujiannya! Sungguhpun hamba-hamba Mu melakukan dosa, Engkau tetap jua memaafkan kami…

“ Allah tidak akan menguji seseorang hamba di luar kemampuannya, kerana hakikatnya…. Allah itu Maha Penyayang lagi Maha Pengasih. “



p/s : saling ingat mengingati antara satu sama lain kepada kebaikan itu merupakan salah satu kewajipan seorang Muslim…

:: Entry Untuk Wanita ::


J Assalamualaikum J

Bismillahirrahmanirrahim…

Guys ! I miss you so much J hehehehehe….. I’m serious okay… anyway, actually kali ni fatin nak share something yang mungkin simple entry dengan u all… just like, sharing is caring… caring is love..love is cinta…cinta is kasih..kasih kerana Allah J

Lately fatin ada baca majalah solusi isu n0 39… m.s . 86 and its talk about fiqah wanita… ok, meh fatin explain sikit, topic kali ni berdiskusi perihal wanita yang ketika uzur… * positive thinking please!*
Fatin tak mau copy paste, just apa yang fatin baca, kita share kat sini ye..

Allah berfirman yang bermaksud: “ Demi masa sesungguhnya manusia itu kerugian. Kecuali orang yang beriman dan beramal soleh dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar.” (Surah al-‘Asr 103: 1-3 )

Its refer to, wanita yang membiarkan hari-hari dalam tempoh haidnya lompong *terbiar* daripada amal ibadah dan amal soleh ialah golongan yang rugi… so, here fatin list kan beberapa amalan yang boleh disarankan:

 è Selaraskan niat sebagai ibadah : maksudnya tidak kita apa sekalipun yang kita lakukan, niatlah ibadah kerana Allah, and make sure kita niat ibadah itu ikhlas dan perkara yang kita lakukan tidak melalaikan.

 è Berzikir : u know what, not even just who can pray are allowed to make Qiamullail * bangun sepertiga malam untuk solat sunat* tapi wanita yang uzur juga boleh, dengan cara berzikir pada 1/3 malam.. What a beautiful life as a Muslim!



 è Menambah ilmu : everybody knows bila wanita uzur, diharamkan solat dan membaca al-Qur’an, tapi  tidak semestinya kita dilarang untuk membaca bahan bacaan agama yang masih dapat dekatkan diri pada Sang Pecipta, Allah s.w.t..

 è Masih dekat al-Qur’an : jangan jadikan alasan diharamkan membaca al-Qur’an ketika uzur untuk kita tak sentuh langsung kalam Allah itu… masa ni lah kita gunakan untuk mempelajari tafsir2 ayat al-Qur’an, mengetahui kisah2 yang terkandung dalamnya or mendengar bacaan al-Qur’an…dengan cara ni kita masih dapat dekatkan diri dengan Allah J



 è Memperbanyakkan doa : kaum wanita juga digalakkan berdoa even dalam keadaan uzur syar’ie terutamanya pada waktu yg mustajab berdoa
o   Antara waktu azan dan iqamah
o   Ketika hari hujan
o   Ketika tersedar dari 1/3 malam dan sebagainya

 è Memperbanyakkan sedekah :  well, bila sebut bersedekah pasti semua orang membayangkan dari segi wang ringgit…sebenarnya, kata2 yang baik itu juga satu sedekah..gunalah masa yang ada untuk kita saling menasihati even dalam keadaan uzur.

 è Berbakti kepada orang tua atau berkhidmat kepada suami : bantulah ibubapa  yang sudah banyak berkorban demi menjaga dan memastikan kita menjadi insan yang berguna…kepada yang berumah tangga juga seharusnya sedemikian..

p/s : manusia yang paling baik antara kamu ialah manusia yang paling memberi  manfaat kepada manusia lain..

Jangan Marah Lah!


J Assalamualaikum J

Bismillahirrahmanirrahim…

Nak tahu sesuatu tak? Bila kita dalam keadaan marah kan, semua urat tegang, emosi kita tak stabil, jantung kita mengepam dengan laju, syaitan bersuka riang dan bertepuk2 sebab kita dalam keadaan marah, sedar tak sedar kita jugak mungkin buat sesuatu diluar jangkaan dan kemudiannya baru menyesal dengan apa yang kita lakukan tadi..

telinga pun keluar asap! hahahahah..

Nak tahu apa cara nak kawal perasaan marah? * teori fatin la tapinye *

 è Ambillah wudhuk
 è Sekiranya sedang bersiri, duduklah
 è Sekiranya sedang susuk, berbaringlah
 è Cuba ingat kekuasaan Allah
 è Zikir sebanyak yang mungkin
 è Senyumlah dan pujuk hati untuk bersabar


p/s : ingatlah bahawa, jika kita marahkan seseorang, anggaplah bahawa kita juga insane yang melakukan kesilpan dan harus saling memaafkan..

:: Mana Nak Cari Kerja Ni ::


J Assalamualaikum J

Bismillahirrahmanirrahim…

So! Setelah puas berbumbling kat ENTRY INI, fatin nak share one story dengan you all…experience yang mencabar dan rasanya macam mula2 kuat semangat, lepastu gila semangat, lepas tu tiba2 blur! Aiyoyo amma! Apa sudah jadi ini thambi…..

Ok lah, story start macam ni, lately fatin waiting nak sambung study kat mana2 universiti yang sudi terima fatin menuntut di situ, while waiting the result fatin decide try cari kerja tok cari duit sendiri kononnye lah kan…

Abah fatin pun excited tolong carikan kerja kat mana2 je, sampaikan ada kedai ayamas baru bukak kat area sini pun, abah suruh tanya kot lah ada lobang2 kerja  > . < hehehehhe…memang kelakar..tapi usaha tetap diteruskan demi mencari sesuap nasi, poyo macam ni!

takde kena mengena langsung dengan entry!


One day masa tengah belek membelek surat khabar metro *kalau tak silap* terjumpalah kerja kosong yang ditawarkan, memang banyak…ada nak pemandu lori, hahah! Nak tukang masak! Nak pembantu taska!
 Tapi fatin tak leh apply semua tu sebab tempat jauh, kalau boleh nak dekat sini2 je, nanti still dapat tolong ibu… cian ibu nanti tak ada siapa nak tolong..

Fatin ada tertarik dengan satu kerja ni, kalau you all tengok pun, fatin jamin mesti korang berminat nak apply… nak tau apa kerjanya tu? TERJAH SINI

Dah terjah? Amacam ada berani ka incik? Belum cuba belum tahu, dah cuba baru tahu…mestilah! Fatin senget J fatin dah try job ni, lau nak daftar kena bayar RM50 by Maybank… nak tahu macam mane seterusnya?

ni la rupa duit yang fatin transfer kat dorang tuh!

Aish…betul2 rumit nak cerita sebab fatin sendiri pun dah naik senget baca benda alah tu semua…job memang best, lau you all buat betul2, income dia memang sodap! Straigh to da point, sapa nak apply job ni, mesti expert  tahap kelas pertama lah! Baru betul2 ley further seterusnya…

Ok lah, lau you all nak tahu apa benda sebenarnya tu, try lah..fatin dah blur nak story benda tu semua, di pendekkan cerita, fatin kena buat proposal tok meyakinkan pihak dorang terima fatin untuk buat projek diorang seterusnya…. Rumit2



p/s : gatal sangat nak cari kerja, satu hape pun takdak! Anyway, lau kita nak sesuatu tapi asyik tak dapat je, sebenarnya belum di izinkan Allah untuk kita dapat apa yg di hajatkan waktu tu, mungkin ada, tapi lambat or cepat, apa pun, bersabarlah!

Merapu Meraban Tak Sudah!


J Assalamualaikum J

Bismillahirrahmanirrahim…

Attention! Ini adalah entry yang penuh dengan kata2 merapu meraban tahap gaban! Fatin seriously dah kehabisan idea a.k.a mengantuk tahap gaban, tapi menggagahkan mata untuk update jugak, atas sebab kenapa ? sebab dah teramat lama sangat rasanya tak update apa2…



Apa cer? Fatin betul2 buntu ni, dah macam orang yang baca buku khusyuk, tapi fikiran melayang macam burung layang-layang yang terbang bebas sambil menyanyi riang kat sawah tu ha! See! Kan fatin dah cakap ni entry merapu meraban J sorry guys, I have to because just wanna make u all happy J because of what? Nak tau?  It’s because, your smile make me happy!

Hahahahahah J apa lagi! Mari la kita gelak sopan santun beramai2, jangan berdekah2 tau, kurang manis lah..elok2 dah cantik, tapi ketawa berdekah2, hancus! Dah tu yang lagi satu tampan lagi segak, tapi ketawa berterabur! Lagi la bertambah hampeh…  Errkkk = . = yeke? Hahaha.. I repeat, fatin memang nak bumbling je kat entry ni.. you all tak marah kan? Heheheheeh… senyum2 J

Ok lah! Idea entry seterusnya wes teko {bhsa jawa} à *dah datang* so tunggu apa lagi, mari kita serbu kedai pak mat jual tempe, tanya dia kot2 ley bayar duit kutu kat kaunter pembayaran pejabat pos tu * hahahahah! You all kena lagi! Yes! *

p/s : sorry guys, fatin sayang you all semua, jangan risau tau J senyum jangan tak senyum!

:: My Lovely Bucuk ::


J Assalamualaikum J

Bismillahirrahmanirrahim..

Anyway guys, semalam kan hari Wordless Wednesday, tapi fatin tak update satu hape pun...aisey! sorry yep... baru hari ni mood2 tu semua menyerang seluruh tubuh sendi dan zarah2 serta darah2 dan urat yang ada ditubuh ni...wakakakak! sorry to annoying..!

ok, nak topup entry semalam, hari ni fatin lack of idea, so just nak share and story sikit je tentang anak2 buah fatin..alah, tak banyak mane pun, 2 org saja... hahaha..

disebabkan raya cina ni mereka pulang * weeehhoooooo!* maksu pun gila happy tahap gaban, tak sabar dua2 budak kecik ni balik...siaplah mereka dikerjakan dengan nenek n atok nanti..hahaha...

mereka berdua pandai berposing...adhuinye pun = . = '


Iqbal ! nak jual barang tupperware ke syg??

cak! hahahahaha...iqbal gasak lah! pndai aucak2 ye...

Piece! mia aina and maksu :)

mia aina yg pandai posing! cayalah sayang maksu ni ^ . ^


p/s : "mak" saya kurang sehat...fatin doakan semoga mak cepat sihat ye...


Andai Nanti Cinta itu Hadir ....


J Assalamualaikum J

Bismillahirrahmanirrahim..

Ya Allah…andainya nanti cinta itu hadir untukku, penuhilah hatiku dengan bilangan cinta Mu terlebih dahulu, biar rasa cintaku kepada Mu tetap seperti dulu..

Ya Allah, andai nanti cinta itu hadir untukku, kurniakanlah seseorang yang hatinya penuh kasih kepada Mu, biar aku cinta padanya kerana aku kagum kepada Mu..

Ya Allah, andai nanti cinta itu hadir untukku, biarlah  pengaduan atas deritaku, rasa syukur atas kebahagianku, hanya ku panjatkan kepada Mu terlebih dahulu kerana aku yakin engkau lebih memahamiku..

Ya Allah, andai nanti cinta itu hadir untukku, khusyukkan aku dalam solatku, tenangkan hatiku dalam ibadahku, kerana fitrah insaniku telah Kau sempurnakan untukku..

Ya Allah, andai nanti cinta itu hadir untukku, kurniakanlah insan yang Engkau cintai untukku..
Amiiin  = . = ‘




p/s :  sory u all, fatin tak lambat update... busy sikit, ecewah! hahahahha ^ . ^

~ Hati v.s. Jiwa ~


J Assalamualaikum J

Bismillahirrahmanirrahim..

Pencari v.s. Mencari



Siapa pencari? Apa yang dicari?? Tepuk dada, tanya iman J Alhamdulillah, fatin masih dikurniakan peluang share entry yang berdiskusi tentang Cinta… apa yang cuba fatin smpaikan?? Meh kita sama2 amati dan teliti maksud tersirat dan tersirat disebalik perbualan antara hati dan jiwa ini..

Jiwa : aaarrrgghhhh!

Hati : mengapa?

Jiwa : kecewa dengan cinta manusia yang hanya palsu belaka!

Hati : bersabarlah…

Jiwa : berapa lama lagi nak sabar!

Hati : bersabarlah atas nama Tuhan yang menciptakanmu..

Jiwa : mengapa ?

Hati : Allah ciptakan kau juga atas rasa cinta…

Jiwa : tapi mengapa sering aku dikecewakan?!

Hati : kau tidak akan perolehi sesuatu yg kau ingini (cinta manusia) , selagi Dia masih belum mengizinkan..

Jiwa : tapi mengapa, sedangkan Dia juga menciptakan ku kerana cinta?

Hati : kerana mungkin kau tidak sedar cintaNya kepada kau lebih besar berbanding cinta sesama manusia…

Jiwa : maksudnya?

Hati : janganlah menganggap musibah itu satu kesusahan, sebenarnya ia adalah ujian Yang Maha Kuasa..

Jiwa : untuk apa?

Hati : mungkin kerana kau lupa untuk bersyukur dan memuji Nya disaat kau peroleh kenikmatan, mungkin juga Dia rindukan kau mengadu padanya dalam doa, dan mungkin kau tidak sedar ujian Allah itu adalah tanda kasihNya pada kau, kerana Dia mahukan kau sentiasa mengingatinya, beriman dengannya, memberikan sepenuh hati kepadanya, kerana kebahagiaan akhirat itu adalah apabila kau bertaqwa kepadaNya dan mencintaiNya lebih dari apa yang kau miliki..

Jiwa : mengapa aku buta untuk melihat itu semua?!

Hati : mungkin kerna kau belum membuka mata hatimu untuk terima hidayahNya menembusi sanubarimu..

Jiwa : Ya Allah! Ampuni dosa2 ku kerana terlalu membiarkan nafsu bermaharajalela atas diriku..

Hati : Sesungguhnya Allah itu maha Mengetahui, Maha Pengasih lagi Maha Pengampun..

Jiwa : terima kasih wahai hati kerana menyedarkan ku..

Hati : sama2 wahai jiwa.. aku ingin sama2 bersamamu untuk memiliki cinta Allah yang agung dan  hakiki..marilah..

p/s : hati dan jiwa itu bersahabat, menangis hati meranalah jiwa…apabila hati bersih, jiwa pasti tenang J takdir Allah itu rahsia terindah, tetaplah bersyukur padaNya walau apa yg menimpa dirimu..

:: Hargai Diri Sendiri ::


J Assalamualaikum J

Bismillahirrahmanirrahim..

Korang sayang tak dengan diri sendiri? Oh no…. kenapalah fatin Tanya soklan yang fatin dah tahu jawapannya J just teasing u all….

Anyway, bohonglah lau ada orang cakap tan sayang dgn diri sendiri… apa tanda u all sayang diri sndiri?

 è Mesti  nak dapatkan yang terbaik dlm apa pun situasi
 è Cuba jadi manusia yang berguna
 è Berjaya mengawal emosi ketika marah dan sedih
 è Sentiasa mendorong diri buat perkara berfaedah
 è Cuba hindarkan diri dari maksiat dan kemungkaran
 è Sentiasa punya rasa keinginan untuk mendekati Allah
 è Bijak menggunkan akal dengan cara yg sepatutnya
 è Berkorban demi yang tersayang
 è Lagi??

Ok, fatin dah betul2 blur = . = ‘ nak cari idea apa tanda2 u all syg diri sndiri..atas tu just yg fatin terfikirkan..tapi sebenarnya ada sesuatu yang fatin nak smpaikan based on experience dlm hidup fatin..
Fatin akui terlalu muda untuk berbicara soal pengalaman hidup, mungkin banyak kekurangan yg ada pd diri fatin even mcm2 pengalaman dh kita lalui..

Actually, pengalamanlah yang mengajar erti hidup…pengalaman yang mengajar erti tanggungjawab, amanah dan bersyukur…pengalaman yang mengajar  fatin untuk lebih matang

Sedarlah apabila, sesuatu yg kita ingini tidak tercapai, mungkin Allah sudah takdirkan yg lebih baik buat kita..dan kita harus bersyukur dengan apa yg kita perolehi disaat ini dan menghargainya sebelum ia nya hilang dan lenyap…dan jangan sesekali ulangi kesilapan yg kita sendiri sedar bhwa pasti kekecewaan menanti di penghujungya…

lari dari tajuk! heheheheh...

p/s : mata dah mengantuk , idea pun dah bercelaru, adeeeehhhhh ( x . x )

Tahniah Ally Iskandar!


J Assalamualaikum J
Bismillahirrahmanirrahim..

Actually fatin dah nak tidur, baru teingat kan update story news yg agak menarik pada fatin, even i know tak mendatangkan apa2 manfaat pun..just fatin just nak say ALHAMDULILLAH atas pernikahan yang bakal terlaksana nanti..meh tengok pic ni -->


apapepun, fatin ucapkan..
tahniah! tahniah! tahniah...!
lame kot ally ni membujang..
untung2 dapat isteri muda, 22 tahun!
see....jodoh lambat ke cepat
takdir Tuhan yang menentukan...
kita harus bersabar, dan bersyukur sentiasa...
sweet kan diorang..untung ally...
more story, terjah MURAI ni..
ok, night everybody..
salam...

p/s : 22 thaun v.s. 36 tahun ...awsome!!!!



Kami Sukakan Horlick !

J Assalamualaikum J



p/s : jgn bocorkan rahsia kami ni ea..please! i begging you = . = ' hehehehe....

Hati Kita Digerakkan Oleh Yang Maha Esa


J Assalamualaikum J

Bismillahirrahmanirrahim..

sebelum apa2, ini entry soal hati dan it may take time..guys dah ready? senyum dulu k..! gud..

Ini lah hakikat insan bernama fatin, once  she say no, it will never change! But, the power of the Almighty can replace my principe… fatin redha, fatin pasrah..arh! perkataan ‘pasrah’ tu nampak sangat yang kita menyerah kalah, erti kata lain berputus asa…hey! Allah tidak suka hambaNya yang berputus asa sebelum berusaha…

So! Wake up from our dream or just let the fate it be.. ops! My English spoken  not good, but I try my best as well.. hahahaah J apa nak story??? He and she J Don’t take point there…

Just take the moral value from this story, ok dude??? Done, let’s start!

Ringkaskan cerita cinta ini, well as we know skrg zaman moden yg amatlah sangat until berkenalan pun by mukabuku..aisey! superb lah budak2  zaman sekarang..hahaha! ok stop, that’s not the key point..the key point, he and she kenal through mukabuku

Dipendekkan cerita cinta lagi, he and she terpaksa lepaskan satu sama lain tanpa rela..oh no! L namun, he and she akur takdir yang ditentukan… tapi sebelum diorang let go each other, he dah janji pada she , apapun jadi one day he pasti akan datang cari she semula..

She   tak amik port pun dgn janji tu, tapi dia berharap  janji itu ditepati…dasyat kan?? Biasa je! J hahahahahaa…..ok continue…

Day by day, she teruskn life as usual like others… and her mother’s friend smpaikan hajat..u all tahu kn makna hajat tu? She  relax, not hoping anything with the hajat..just let it be and follow up what will happen later…ringkas lagi????

She  accept the hajat J wow! And Alhamdulillah she start new life with a man J and u all know what??? One day he comes back to she ???? semudah itu??? Dlm keadaan she dah start new life dgn a man
 She confused and try to face the situation dgn tenang, kuat, sabar and memikirkan keputusan yg bakal di ambil  membawa kebaikan kepada semua pihak…walaupun she sedar yg dia terpaksa mengorbankan salah satu antara he and a man…

Saat ini, she masih berpegang pada prinsip hidupnya, sekali she buat keputusan. Kemudian hari she tak akan menoleh walaupun keputusan yg she buat amat berat tok she hadapi sendiri… tapi she yakin, Allah sentiasa ada bersamanya dan setiap keputusan yg she ambil kerana she tahu hatinya digerakkan oleh Allah untuk memutuskannya…

Lastly she redha with the decision, berlapang dada dengan kehadiran  a man J melepaskan he mencari kebahagian yang bakal ditemui suatu hari, insya Allah.. she sentiasa mendoakn yg terbaik buat insan2 yg dikasihinya…

" she + a man

p/s : fatin Jsi dia…without permission by Allah, all this will never happened…

Perkongsian Ilmu #01


J Assalamualaikum J

Bismillahirrahmanirrahim..

Entry kali ni fatin straight to da point ea u all, tergesa2 parents ajak kuar, nak pakai baju apa pun tak tahu..ok!
hari ni kita diskusi or fatin nak share sedikit apa yang ilmu fatin dapat based on reading Solusi magazine...


 è Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “ Tiga perbuatan yang sangat baik, iaitu berzikir kepada Allah dengan segala situasi, keadaan saling menyedarkan antara satu sama lain dan menyantuni saudaranya (yang memerlukan).” { Riwayat al-Dailami }

 è Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “ Seorang Mukmin adalah cermin bagi Mukmin yang lain. Apabila melihat aib padanya, dia segera memperbaikinya.” { Riwayat al-Bukhari }


 è Diriwayatkan daripada Tamim al-dari  r.a. bahawa Nabi s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Agama adalah nasihat.” Kami pun bertanya: “Untuk siapakah wahai Rasulullah?” jawab Baginda: “Untuk Allah, kitab-Nya, rasul-Nya, pemerintah-peemerintah umat Islam dan orang Islam.” { Riwayat Muslim }


   

       p/s : kita sering mnilai siapa yang menegur, bukannya apa yang ditegur…fikirkanlah! J



" Seperti Yang Dijanjikan "


J Assalamualaikum J

Bismillahirrahmanirrahim..

ok! let's start and moving on, up! up! and away! hahahahah.... macam yang fatin dah janjikan pada diri sendiri*poyonye ayat ~ . ~ * setiap folower terkini, fatin akan update tentang depa, tak kira la berapa ramai sekalipun... 

bukti fatin hargai depa sebagai follower, ha! lagi satu, fatin dah pun follow dorang balik ang dh pun add mukabuku depa tu na :) hehehehe... ok! bermula dengan follower yang terkini, ada 2 orang..siapa kah mereka yang bertuah, *wink!*


anyway....dia ni budok kelatey benarnye...
kawey pun reti gok ckit2 kecek klatey..
dio ni dah ado gewey, ha! 
untung tak untung, nama gewey dia pun kawey interframe skali!
sapo gewey dio? Nana ^ . ^
umor dio ni 20 tahun, *yeay! kawey lagi tuo dari mu*
dokpe lah, teman2 yg nak usik dia, meh terjah dia!
click je name ye atas nuh.. ok beres!
baru nak buh pic dia, tp kedekut..tak dibaginya..haha J
dik, jgn mara r..
apapun, thanks follow kawey deh J


ok! eh2 nama dia macam nama abang saya *wink2!*
mari mane ni? alamak...
alok stak kedah na!
kami ada gok kakok duk sane...
banggo kami! hahahaa...kedah best na...
ada Pekan Rabu! ada Gullatis ( tempat shopping)! hahaha
punyalah nak cerita pasal Mr Faiz ni, detail dia xdok la??
kami dok cari puas xdok..lastnye jumpa dia ni asai kedah ja..
faiz, jgn mara na, kami melawak ja
huhuhuu...
apepun, thanks follow kami na J




p/s : azan zohor baru je berkumandang, setan dah mula bisik2 kat telinga ni, alah nanti2 je solat..kurang ajar punya setan! xdok, la ni gok aku pi solat....

Lifestyle & Healthy


JAssalamualaikum J

Bismillahirrahmanirrahim…

kenal tak susu ni -->



ngeh3~~~~ entry ni berkaitan kesihatan, wweeheeee.... actually fatin bukanlah pengeemar susu, no totally! just susu HL ni memikat memukau dan wat hati terpaut sangat2 lah! hahaha... *merepek sebentar*

nak tahu kelebihan susu HL ni?

J kalsium tinggi : membantu pertumbuhan tulang dan gigi yang kuat
J protein tinggi : membantu membina dan memperbaiki tisu-tisu badan
J lemak rendah: 99% tanpa lemak

lagi? ada 9 vitamin yang terkandung dalam susu ni, nak tahu apa dia?? meh tengok bawah ni :


 è Vitamin A= Menggalakkan pertumbuhan tulang, pertahanan terhadap penyakit, memperbaiki struktur kulit serta mengelakkan rabun.
 è Vitamin B1 = diperlukan untuk membebaskan tenaga dari kabohidrat
 è Vitamin B3 = di[erlukan untuk membebaskan tenaga dari protein, lemak dan kabohidrat
 è  Vitamin B6= Membantu pertumbuhan dan perkembangan bayi, selera makan, pencernaan, menjaga tisu mata, dan membantu proses metabolisma.
 è Vitamin B12= diperlukan untuk penghasilan sel darah merah
 è Vitamin C= meningkatkan penyerapan zat besi dari sumber bukan daging
 è Vitamin D= membantu tubuh badan menggunakan kalsium dan fosforus
 è Vitamin E=  mempertahankan fungsi saraf dan otot, melindungi struktur membran daripada rosak, mengekalkan pertumbuhan normal, mengelakkan metabolisma, mengekalkan struktur paru-paru, hati, dan membran sel darah merah
 è Asid folik= penting untuk membina tumbesaran dan pembahagian sel-sel

a    susu HL ni ada 4 perisa -->


so apa lagi? mulakanlah jaga kesihatan demi????
orang yang tersayang..ngeh3~~~

p/s : fatin suka yang original, tak ada perisa... awak??






Dunia Sukan


JAssalamualaikum J

Bismillahirrahmanirrahim…



Image © AFP 

Pasangan beregu negara, Tan Boon Heong (kiri) dan Koo Kien Keat (kanan) ketika beraksi menentang pasangan Republik Czech, Ondrej Kopriva dan Tomas Kopriva dalam acara beregu lelaki di Kejohanan Dunia pada 24 Ogos 2010. (Gambar arkib).

p/s : ppssstttt! berita lebih lanjut di SINI, saya tak mahu copy paste, nnti lain jadinya..ngeh3~~~

" Saya yang Terasa Malu "


JAssalamualaikum J

Bismillahirrahmanirrahim…

kenapa fatin yang terasa malu? leh click tok bagi jelaskan hasrat hati yang fatin nak sampaikan..
click this pic -->


apa nak jadi dengan manusia zaman sekarang ni??
nak tahu lebih lanjut, meh terjah MURAI ni..
nak kesahihan agar tak rasa berdosa? 
pergilah jumpa dan mintak keterangan yang sebenar kat depa ni..
erk.... x . x ada berani ke?
bukan tak berani, siapalah kita ni nak jumpa diorang kan...hehhee...
entry ni bukan nak memburukkan or membuka aib mana2 pihak..
juat take the moral of the story k..
andai betul dorg tak nak buka aib sendiri
yang gatal2 tangan update kat twitte cmtu mengapakah??
whops! i don't want involve in this problem.. ok i'm done!

p/s : pppssstttt! pagi tadi ibu sy ckp, lau memasak kne niat buat ibadah tok ibu abah, nnti dptla pahala... adik sayaaaaaaaaagg ibu J

{ Ikhlas itu Yang di Nilai }

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t

First of all, this entry fatin nak tujukan kepada mereka yang dah sudia follow blog fatin yang suam kuku a.k.a. tak berapa meriah lagi semenggah ini..huhu, honestly, almost entry dalam blog fatin story the things happened in my life, no wonder la my trademark : Life Of Me...

ok! kamu2 yang dah baca entry ni, apa kata ringankan jari terjah dorang bertiga ni :) whenerver it come benefit or not, the most important is mereka juga manusia biasa macam kita :) kan3 sayang ^ . ^ wink2! meh fatin story tailer sikit profile mereka2 ni :)


--> stay at JB
--> lahir 15 Feb *my father 16 feb* huhu..
-->cute gurl !
-->tanda kasih syg fatin pd dia, fatin dah pun like blog+add fb+done follow cik adik manis kita ni :)


-->student UiTM Sabah *jauh merantau menimba ilmu, all da best*
--> anyway, kami sebaya ^ . ^
-->tanda kasih fatin pd Nia :) fatin dah pun follow nia..
--> one mre! don't worry, insya Allah fatin komen2 Nia okay ( * _ * )


--> blog dia story pasal kesihatan!
--> sungguh2 bermanfaat!
--> entry2 yg story experience testimoni2 yg mkn supplement and dah pun sembuh dengan izin Allah :) alhamdulillah :)
--> fatin dah pun follow dia..

ha! nak tahu lebih lanjut mengenai blog mereka, bw there k..

p/s: follow tak follow itu sebenarnya taklah penting sangat, tapi asalkan ikhlas dalam melakukan apa sahaja itu yang dinilai ( ~ . ~ )

Mana Nak Sorok Muka ?!!


Bismillahirrahmanirrahim..

Assalamualaikum w.b.t  kepada semua pembaca blog fatin J

Apa yang best entry kali ni? Meh baca muqaddimah ni terlebih dahuluà

“Bilamana kita lakukan sesuatu, sedarlah bahwa sebenarnya hati kita digerakkan oleh yang Maha Kuasa untuk melakukannya…”

Ok start! Semua orang mesti ada rasa malu kan, even sikit or banyak, tetap ada…but depend by situation..ha! mane fatin nak sorok muka ni??? Kenapa? Kenapa? Apa dah jadi sebenarnya…
Aisey, bukan main malu kepalang fatin hari ni, mungkin banyak sangat dalam otak ni nak di fikir sampaikan hari ni 10 Januari 2012 pun fatin ingat hari ni hari Rabu! Malu3 L

Mungkin yang tak perasan tak pa la, kalau yang perasan? Mesti diorang ingat fatin ni dah tak berapa betul..oh no! it’s not true ( x. x ) please trust me! Fatin betul2 lupa yang hari ni hari Selasa..

No wonder la, tadi tengok iklan kat tv3 ada episode Vanilla Coklat minggu ni punya, fatin terus terfikir,” hari ni kan hari Rabu, alamak! Terlepas nak tengok!” tapi macam pening lalat sikit masa tu..
Then tadi tolong my father main tanah kat luar, tiba2 tergerak hati nak tanya abah,

“abah..hari ni hari Selasa ye?”

“a’ah ….” Abah jawab relax je…

Aduyai! Fatin terus terasa malu yang amat sangat2 sebab nak tahu kenapa? Just now on afternoon fatin update entry pic for Wordless Wednesday! Mak nenek, mak nenek…. 

Fatin! Wake up la…. Kamu tu masih muda okay…. Tak kan benda kecik macam ni, hari pun boleh lupa… Ape pun tak boleh…hhmmmm….

Punya la excited nak update for Wordless Wednesday, sampaikan ‘ter’update hari selasa ye cik fatin oi       = . =’ malu2….

attention : it's not me..


p/s : maksud tersirat & tersurat disebalik ucapan { Alhamdulillah } ialah bahwa kita memuji dan mengakui bahwasanya Allah itu Maha Berkuasa lagi Maha Penyayang J



#01 Wordless Wednesday


p/s : I do love u :)

Televisyen itu tidak salah!


Bismillahirrahmanirrahim..


Di pagi hujung minggu, lepas dah siap and ready nak bersarapan dengan family, aku masih lagi di hadapan tv… asalnya volume tv itu kuat, masalahnya puas aku mencari remote control tv untuk slow kn, tp ntah mana hilang pun aku malas nak cari..

So aku decide guna manual yg pakai tekan2  yg melekat kat body tv tu la..tekan punya tekan nak slow, dari volume 15 aku slow la ke 13, tup2 terus jadi kosong…aik??? Aku pelik betul dengan tv ni, bengong dah ke *bisik hati aku*.. tapi aku buat tak tahu je la..

Dah tu aku kuatkan la volumenye pulak, tiba2 pap! Tv nye mati??????????? Pulak dah, bertambah bengong dah aku mase tu, aku ke tv ni yg tak betul, aku pun dah kena tempiasnya.. adeh = .= ‘

Nak slow kan tiba2 terus hilang suara, tak cukup dengan tu, nak kuatkan volume tiba2 mati???!! Aku dah mula panas masa tu..

Tiba2 kak ipar aku gelak, aik?? Aku terus la toleh dia tanya kenapa, rupa2nya remote control tv tu kat abang aku! Dia yang mendajal aku dari belakang! Kurang asam punya abang! Aku pun gelak terkekek2 la sebab dah terkena dgn abang aku yang memang senget macam aku tuh..whops! sory bos J sabarnye la aku..
Mati2 aku ingat aku yang sakit jiwa..naik senget aku dibuat tv tu.. kalau ingat, aku rasa nak tergelak je..

ni la abang aku --->

whops! status : berkahwin



p/s : aku hanya ada seorang abang tu je la, Muhammad Faiz J kami sekepala!

Nur Damia Aina


Bismillahirrahmanirrahim J




Lahirnya pada 23 Februari 2011 à operation… dihospital teluk intan dari rahim seorang insan bernama zilfalila J papa? Abdul yazid J takdir Allah menguji kesabaran pasangan ini, sabar menanti kehadiran cahaya mata ini selama 6 tahun..

* ha! ini entry panjang and sayu sikit tau!*

Cukup 4 hari dilahirkan, bayi itu dibawa pulang ke rumah…lau tidak silap, selama 3 hari sesudah dibawa pulang, bayi itu kerap muntah kuning dan adakalanya hijau sejam sesudah menyusu, tetapi yang membimbangkn, muntahnya itu seperti dipaksa oleh perut, kasihan bayi itu, badannya susut…berat asal 3.5 kg hanya tinggal 3 kilo, ni lah mase lepas lahir -->

then jadi cm ni -->


Si ibu semakin risau, menangis tiap kali si anak seolah2 menahan kesakitan…tidak tahan melihat keadaan si anak, bayi itu bergegas di bawa ke hospital teluk intan semula di wad kecemasan…doctor sudah melakukan x-ray hamper 3 kali, tapi tak dapat trace apa2 pun…

Lastnye, doctor suggest bayi itu di hantar ke PPUM, pusat perubatan university Malaya… kasihannya si bayi, di bawa menggunakan ambulans seorang diri tanpa bertemankan ibu, hanya beberapa doctor dan jururawat… si ibu tidak dibenarkan naik ambulans kerana masih dlm pantang dan bahaya untuk bekas operation..pasti sakit si ibu..

2 jam dari hospital teluk intan, akhirnya sampailah si bayi..kasihannya, bayi yang baru beberapa hari itu sudah mengalami komplikasi..si ibu tidak henti2 menangis dek kasihan melihat kesakitan yang ditanggung si anak…

alhamdulillah, kebetulan ada salah seorang doctor di PPUM adalah sepupu si ibu…so, proses pemeriksaan dapat dijalankan dgn segera, doctor melakukan hamper 2 kali x-ray dan masih xdpt mencari punca, x-ray yg ketiga mereka dapat trace, di usus bayi itu mungkin terpintal atau tersumbat sesuatu..

maka genap umur bayi itu 11 hari, pembedahan di lakukan… apa yang mengejutkan sesudah selesai pembedahan, doctor bagi tahu si ibu rupanya si anak ada sis * kanser di ususnya* yg menyebabkan pencernaan bayi terganggu, setelah di buang usus bhgian yg b’mslh, bayi itu di tahan di ICU dlm akubator selama 3 hari untuk pemantauan…

Nur Damia Aina with her mother * latest* --->


on Eid Fitri 1432H..ibu + papa + mia --->




Alhamdulillah, sekarang si anak sudah membesar dengan baik..Cuma andai dikenangkan semula, kasihan rasanya, sudahlah ibu melahirkan dengan pembedahan, tidak cukup dengan itu, si anak juga dibedah…semuanya kuasa dan takdir Allah J si ibu dan papa redha..

p/s : nur damia aina, maksu syg kamu J dah besar nnti dengar ckp ibu dgn papa okay, tak mau nakal2 tau!

kecelaruan!

malam menjelma..
sekejap saja umurku masuk21.
hah?? cepatnya..
jari terus menaip
selari dengan otak
yang cuba mengorek
apa yg hendak ku kongsikan..
tiada, kosong..
tipulah! sengaja atau tidak mahu


arrhhh..! hidup penuh dengan ujian
yg tiada ujian itu pun masalah
mahirkah? tidak..
tetap mencuba, cuba dan akhirnya
adehhhh...tak jugak
biarlah! sekurangnya aku mencuba
ok? cukuplah...
dia dah tunggu..
dia tggu ke
aku yg menunggu?
erk = . = '
apa-apa sajalah!

On 5 January 2012


Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah, bersyukurnya fatin tidak terkira dengan rezeki2 yang Allah berikan dalam bulan ini (bermula penghujung  November, Disember 2011 hinggalah Bulan Muharram dan Safar 1433J )huhuhu…hikmah yang Engkau sembunyikan telah membuka mata hatiku = . = meski aku mengerti hidup ini tidak sentiasa indah, tapi aku yakin dengan takdir yang telah kau ciptakan, pasti segalanya akan ku jalani dengan indah dan tabah J

Firstly, akhir bulan November  telah ditakdirkan perkenalan antara aku dan dia atas persetujuan jua restu keluarga, juga dengan izin Allah J cerita ini biarlah menjadi rahsia kami dan Sang Pencipta…

Secondly,  Allah kurniakan pula aku kejayaan untuk menghadiri temuduga di UiTM untuk kos pendidikan jasmani & kesihatan pd 17 Disember 2011…biarpun lari dari apa yang ku harapkan, aku tetap bersyukur aku diberi peluang juga akhirnya setelah sekian lama menunggu..

Thirdly, aku berjaya melawan fobia yang sekian lama tercipta, nk tau apa? Fobia bawak motorsikal je, adhuinye pun… ada kisah knp aku fobia, dipendekkan cerita, sampai gusi aku hancur and operation dilakukan dgn cara mengambil sedikit daging lelangit kiri ku untuk menutup gusiku yang hancur, ok stop smpai situ je storynye J aku dah dapat lesen!!! Indahnya nikmat Allah bagi, terasa sangat2 walaupun mungkin ianya lihat seperti perkara remeh..

Fourthly, aku diberi peluang sekali lagi untuk menghadiri temuduga di UPSI untuk kos Pendidikan Awal kanak2 & Pendidikan Jasmani…Ya Allah, agung sungguh takdirMu :’) tak cukup dengan itu, aku dapat sahabat baru! Adila Sabiha budak Ganu deh J baik, cantik, peramah! Alhamdulillah J

Fifthly, thanks a lot credit to Encik Rahim, Uncle Steven, Encik Jais and semua tenaga pengajar AMIS       ( akademi memandu Indah Sabak ) ni lah tempat aku kena repeat, sbb bukit ni lah aku gagal --->



akhirnya hari ni, 5 Januari 2012 bersamaan 11 Safar 1433 H, aku lulus untuk dapatkan lesen motorkar *bhsa skema* a.k.a kereta J actually ni pun ulangan, sebelum ni test jpj jalan raya lulus, tapi tang bukit failed! And hari ni, berjaya jugak ku tawan bukit tggi yang menawan sgt2 tuh! Hehehehe…

Lepas je lulus naik bukit, parking and 3 penjuru, turun kereta aku rasa nak menjerit and sujud syukur je kat situ..seriously! aku puas hati sebab akhirnya aku dapat tengok senyuman ibu and abah atas kejayaan aku dapat lesen, even I know it’s just a simple thing…! Anyway, the important thing here, tanpa izin Allah, pasti semua ini tak kan terjadi dalam hidup aku J indah kan takdir Allah untuk fatin?? Fatin amat2 berterima kasih kepada mereka2 yg bnyk menyokong jatuh bangun fatin…

p/s : anyway, tadi(5 Jan 2012) kat AMIS saya terjumpa dan sempat berborak dengan Kak Maisara yg comel and ayu, sapa tu? Rahsia J

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...